Zajímavosti a články o rakytníku označené Zajímavost



Původ a historie rakytníku (I. část)

Rakytník řešetlákový se nejvíc rozšířil na euroasijském kontinentě po poslední době ledové. Po ústupu ledovce ve střední Evropě převládaly husté porosty stromů, hlavně jehličnanů. Rakytník byl vytlačený na zbývající místa.

Pektiny v rakytníku: proč jsou tak prospěšné?

Plody rakytníku obsahují několik skupin ochranných látek (antiradiantů), které neutralizují radioaktivní prvky. Radioaktivní elementy působí agresivně na lidské tkáňě. Narušují stěny krevního oběhu, snižují srážlivost krve, aktivitu bílých a červených krvinek. K ochranným látkám proti radiaci patří právě pektiny.

Jak zpracovat a skladovat plody rakytníku řešetlákového

Posbírané a neporušené plody můžeme do jejich zpracování skladovat na suchém a chladném místě. Pokud plody udržujeme ve zmrzlém stavu, uchovají se obsahové látky několik měsíců. Plody, které jsou posbírané na odřezaných větvičkách a nejsou poškozené, se můžou uchovávat i 14 dní ve vzdušné a chladné místnosti.

Co jméno, to vlastnost

Rakytník je nejen studnicí všech možných pozitivních účinků, ale také rostlinou mnoha jmen. A právě názvy v různých jazycích nám poodhalují pestré vlastnosti této zázračné rostliny.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.