Rakytník má nejvyšší obsah přírodního vitamínu C

O tom, že tato výjimečná rostlina v sobě ukrývá množství bioaktivních látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví, už určitě víte. Rakytník je nositelem mimořádně vysokého obsahu vitamínu C, až dokonce 25x vyšším než v citrusových plodech. Neuvěřitelné, že?

Vitamíny jsou definované jako organické látky přítomné v malých množstvích v potravě živočichů, bezpodmínečně nutné pro růst a zachování základních životních funkcí. Rozpoznáváme vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích.

Do první jmenované skupiny zařazujeme i vitamín C. Tento vitamín se v těle člověka netvoří, musíme ho tedy přijímat v potravě. V plodech rakytníku je jeho obsah 360-450 mg/100g, víc ho najdeme už jen v šípku. Velké množství vitamínu C se nachází v listech rakytníku (230-260 mg/100g). U některých odrůd je dokonce víc vitamínu v listech, než v plodech. Obsah vitamínu C kolísá podle odrůd, stupni zralosti, ale také podle podmínek prostředí, ve kterém se rakytník pěstuje.

Vitamín C se dobře uchovává i ve zpracovaných produktech z rakytníku, jelikož plody rakytníku neobsahují enzym, tzv. askorbázi, která obvykle účinky vitamínu C deaktivuje. Při zamrazování plodů se naopak obsah vitamínu C snižuje.

Proč potřebujeme vitamín C?

Vitamín C je důležitý pro správné fungování imunitního systému a podporuje vstřebávání železa z potravy. Současně s bioflavonoidy a vitamínem K1 posiluje stěny krevního řečiště. Hraje důležitou úlohu při udržování imunity vůči infekcím a nachlazení. Působí příznivě při ateroskleróze a pomáhá snižovat krevní tlak. Denní spotřebu vitamínu C pokryje 50-70g plodů rakytníku řešetlákového denně.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.