Jak si připravit domácí rakytníkovou mast?

Kromě různých pochutin do kuchyně si z rakytníku a jeho extraktu můžete doma připravit i plnohodnotné přípravky na různé léčebné účely. Jednou z univerzálních a velmi účinných je domácí rakytníková mast.

Při přípravě různých tinktur, koncentrovaných výluhů a čajů musíme brát zřetel na měření přibližné hmotnosti suroviny. Všeobecně platí, že 20 g drcených lístků a kůry rakytníku řešetlákového představuje jednu vrchovatou polévkovou lžíci, 15 g je zarovnaná lžíce a 5 g je obsah čajové lžičky. Extrakty z rakytníku získáváme důkladným převařením plodů, listů a větviček. Můžeme použít i klasický výluh ve 40% až 50% vodce.

Rakytníková mast
Tato blahodárná mastička, kterou byste určitě měli mít ve své domácí lékárničce, se připravuje z vepřového sádla. Při její přípravě počítejte s mírně nepříjemným zápachem, takže mastičku raději vyrábějte v místnosti, kde vám to nebude vadit.

Postup: do rozehřátého vepřového sádla přidejte rakytníkový olej, nepatrné množství včelího panenského vosku a kousek borovicové pryskyřice. Ještě teplou směs přefiltrujte přez tenké přírodní plátno a nalijte do vyčištěných a suchých misek. Mimo rakytníkový olej je možné přidat i propolisovou tinkturu či květy měsíčku lékařského.

Rakytníková mast je vhodná na ošetřování kožních poranění, jizev, zabraňuje podráždění a chrání suchou pokožku se sklonem k popraskání. Pozor, osoby s alergií na med a pyl by mast neměly používat.

Rakytníkovou mast skladujte v chladném, suchém a tmavém prostředí.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.