Účinky rakytníku při potížích s trávením

Starověké spisy popisují rakytník řešetlákový jako mírný lék s charakteristickými schopnostmi snižovat horečku, působit protizánětlivě a detoxikačně. Díky tomu byly rakytníkové plody zejména v čínské, indické a tibetské medicíně využívány při poruchách metabolismu či zažívacích problémech. Tato tradice je stále živá, neboť i v současné době se například v Mongolsku používá extrakt z listů a mladých větévek k léčbě zánětů střev a trávicího traktu u zvířat i lidí.

Některé experimenty dokázaly příznivý vliv flavonoidů získaných z rakytníku na žaludeční vředy v trávicím traktu. Na základě dalších experimentů bylo prokázáno, že soubor flavonoidů obsažených v rakytníku snižuje riziko vzniku karcinomu slinivky o 23 %. Tím ovšem protinádorové účinky nekončí, flavonoidy totiž mohou mít potenciál potlačovat buňky jaterního karcinomu. Beta-karoten a vitaminy C a E získávané z extraktu bobulí rakytníku pomáhají odstraňovat volné kyslíkové radikály podílející se na vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů.

Mezi příznivé účinky rakytníkového oleje patří i jeho schopnost aktivovat činnost slinivky, regenerovat žaludeční sliznici a omezovat rozvoj bakterie Helicobacter pylori, která je původcem žaludečních vředů. Dužinový olej zamezuje vzniku žaludečních vředů snížením sekrece žaludečních kyselin a pepsinu a zvýšením sekrece žaludečního hlenu.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.