RAKYTNÍK A BETAKAROTEN: SILNÁ DVOJICE PRO VAŠE ZDRAVÍ

To, že rakytník obsahuje vysoké množství vitamínu C už víme. No, málo z nás tuší, že je nositelem i významné skupiny vitamínů, které potřebujeme na normální a zdravé fungovaní našeho organismu – karotenoidů.

Obsah vitamínů a dalších užitečných látek v rakytníku se mění v průběhu dozrávání. Plody obrané na začátku botanické zralosti mají nejvyšší obsah vitamínu C. Plně dozralé plody mají zase vysoký obsah olejnatých látek = betakarotenu.

 

Betakaroten (provitamín A)

Rakytník řešetlákový v sobě ukrývá významné množství betakarotenu, o čem napovídá i zářivé, oranžové zbarvení jeho plodů. Betakaroten je tzv. provitamín rozpustný v tucích. V našem tenkém střevě a játrech se mění v retinol (vitamín A). Oranžovožluté tóny plodů indikují vysoký obsah karotenoidů, v čele už se zmíněným betakarotenom – jejich nejaktivnějším zástupcem. V plodech rakytníku najdeme několikrát vyšší obsah než v nejbohatší zelenině (dýně, mrkev). Střední obsah je 1,8–3,9 mg/100 g a v nejčervenějších plodech dosahuje obsah hodnot až 10,9–18,5 mg/100 g. Betakarotenu neuškodí tepelné zpracovaní plodů, ale ničí ho oxidace a ultrafialové světlo.

Vitamínu A dnes vědci přiznávají velmi důležitou úlohu nejen v očním lékařství, ale i při infekčních a kožních onemocněních. Vědci se též shodli, že betakaroten neutralizuje činnost karcinogenů a bráni vzniku rakovinových onemocnění. Preventivní dávky betakarotenu se doporučují v mnohých zemích, obzvlášť v Japonsku. Každý Japonec se snaží denně zkonzumovat 500-700 g zeleniny a ovoce, které jsou bohaté na betakaroten. Mohli bychom si z nich brat příklad, co říkáte?

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.