Jak užívat rakytník? Správné dávkování a jeho vedlejší účinky jsou velmi individuální.

 

 

Rakytník a denní doporučená dávka vitamínu C

Denní dávka vitamínu C pro člověka ve formě plodů rakytníku se pohybuje v rozmezí 50 – 70mg. Obsah vitamínu C v rakytníku kolísá mezi 360–450 mg/100 g, vyšší obsah mají už jen šípky. Rakytníkové listy obsahují velké množství vápníku a hořčíku. Hořčík hraje důležitou roli pro zdraví cév a srdce, přičemž snižuje nebezpečí arterosklerózy.

Pří užívání prodů rakytníku se zlepšuje celkový stav lidského organizmu a zvyšuje se jeho výkonnost. Plody a štáva stimulují žaludek. V lidové léčbě se proto používá odvar z plodů na léčbu žaludečních chorob a odvar plodů společně s listy a výhonky se používá při revmatizmu a dnou.

Rakytníkový olej a jeho dávkovaní

Rakytníkový olej se užívá vnitřne I vně. Pro dosažení maximálního efektu je vhodné spojit vnitřní I vnější užití. Vnitřně jako prevence se doporučuje 15 kapek před jídlem.

 

Rakytníkový olej má antibakteriální účinky a užívá se proti mnoha chorobám. Regeneruje žaludeční sliznici a zabraňuje šíření bakterie Helicobacter pyroli, která je původcem vzniku žaludečních vředů. V boji s touto nemocí se doporučuje 3x denně čajová lžička před jídlem.

Užívání rakytníkového oleje se liší případ od případu. Obyčejně je dávka 3 až 4-krát denně 15 kapek rakytníkového oleje. Nejlepší je užívat olej v surové formě. Pokud máte problémy s jeho chutí, zamíchejte si ho do jogurtu nebo kefíru.

 

Při boji s poškozením pokožky se rakytníkový olej aplikuje jako olejový obklad. Olej se nanáší přímo na pokožku, která musí být vyčištěná. Po ošetření, ránu přikryjeme čistou navrstvenou gázou, kterou je nutné denně vyměňova. Rány ošetřujeme rakytníkovým olejem dokud se rána nezatáhne a nezahojí.

 

Tip: Pokud máte nedostatek vitamínu E, stačí vám denně užívat 20-30g, což představuje 4-5 čajových lžiček oleje.

 

Užívání surových plodů rakytníku

Surové plody rakytníku řešetlákového je možné konzumovat přímo, nebo je zpracovat do různých produktů. Sušené plody se nejlépe dávkují ve formě čaje – stačí 1 čajová lžička denně do 250ml vody.

Čerstvou rakytníkovou šťávu můžete smíchat s kvalitním tekutým medem. Preventivně se potom užívá 1 lžička tohoto medu denně. Dětem potom stačí poloviční dávka.

Vedlejší účinky a kontraindikace

Níže uvedeme doposud zjištěné nežádoucí účinky, při užívání je vždy nejbezpečnější se poradit s lékařem. Rakytníkový olej se nesmí užívat vnitřně při zánětech žlučníku, jater a slinivky břišní. Přípravky ze surových plodů ve velkém množství můžou způsobit pálení žáhy.

Vyjímečně se může projevit nesnášenlivost oleje při vnitřním užití, to se projevuje zvracením nebo zvýšenou bolestivostí žaludku. U velmi citlivých lidí smůže rakytník vyvolat alergickou reakci, proto je vždy vhodné se poradit s lékařem.

 

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.