Jak si doma připravit rakytníkový olej?
Doma lze rakytníkový olej v malém měřítku získat následujícím postupem:
- Rakytníkové plody vylisujeme a dokonale vysušíme při teplotě do 40°C. Vyšší teplota by nenávratně poškodila účinné látky obsažené v plodech.
- Usušené výlisky umeleme v kávovém, nebo jiném mlýnku, je však třeba dosáhnout co nejjemnějšího výsledku.
- Výlisky smícháme s kvalitním rostlinným olejem, nejlépe olivovým. Na objem 1 sklenice rozdrcených výlisků se použijí 2–3 sklenice oleje. Tuto směs potom uschováme v temnu po dobu 7 dnů. Každý den směs protřepeme.
- Výsledný olej nakonec přecedíme přes hustou látku. Olej slijeme do skleněné nádoby a umístíme jej na temném chladném místě.
Během extrakce se olej zbarví do oranžova. Kromě krásné oranžové barvy získá i rakytníkovou vůni. Své vlastnosti si olej uchovává po dobu až 2 let. Přesto, že je v tomto oleji obsaženo jen asi kolem 4 % olejnatých látek z rakytníku, už vykazuje léčebné účinky.
Pro zvýšení obsahu rakytníkových látek, můžeme již obohacený olej použít při dalším zpracování rakytníkové drti a ještě více povýšit obsah podílem látek z rakytníku. Rozpouštěním se dále a více olej obohacuje.