Jak působí rakytník na lidské srdce

Účinné látky obsažené v rakytníku mají kromě jiného nezanedbatelný vliv na lidské srdce. Správnou činnost kardiovaskulárního systému i průběh některých chorob jich ovlivňuje hned několik.

Steroly obsažené v rakytníkových preparátech působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, protože jsou schopny efektivně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Listy rakytníku obsahují hořčík, který pomáhá zajišťovat zdraví cév a srdce, a navíc snižuje nebezpečí aterosklerózy – toto onemocnění možná znáte pod názvem kornatění tepen. V listech i plodech se nachází oleanolová kyselina. Ta patří do skupiny triterpenových kyselin, které se využívají při léčení srdečních chorob. Sama oleonolová kyselina potom zvyšuje průtok krve srdcem a mozkem.

Velmi příznivé účinky na kardiovaskulární systém má rakytníková šťáva, bohatá na antioxidanty. Kromě toho, že příznivě stimuluje funkci srdce, ochraňuje kardiovaskulární systém před vysokým krevním tlakem (hypertenzí) a ischemickou chorobou srdeční. Při ischemii trpí srdeční sval nedokrevností zapříčiněnou sníženým tokem krve. Nepoměr mezi dodávkou a poptávkou kyslíku může v krajním případě způsobit infarkt myokardu. Kromě rakytníkové šťávy riziko ischemické choroby snižují také flavonoidy, pomáhají totiž udržovat dostatečný přísun krve pro srdeční svalovinu, ovlivňují stahy srdečního svalu a mohou mít příznivý vliv na srdeční arytmii.

Již výše bylo řečeno, že rakytník snižuje nebezpečí aterosklerózy. Zároveň bylo prokázáno, že pod vlivem oleje a příslušné diety se u lidí s tímto onemocněním zmizely nebo se omezily stavy stenokardie (tj. bolesti na hrudi), vymizely závratě, znormalizoval se krevní tlak a došlo k celkovému zlepšení zdravotního stavu.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.