Jak pomáhá rakytník s imunitou?

Jak se můžete přesvědčit ve slovníčku účinných látek, rakytník i rakytníkový olej obsahují velké množství látek prospěšných lidskému organismu. Například plody a listy rakytníku mají vysoký obsah vitaminu C, který spolu s vitaminem B2, E, serotoninem a dalšími zvyšují lidskou imunitu. Zejména vitaminu C a flavonoidům jsou připisovány antioxidační, antibakteriální a antivirotické účinky. Kromě toho obsahují listy rakytníku přírodní léčivum – látku zvanou Hiporamin, která se ukázala být aktivní vůči viru chřipky, herpex simplex viru, viru Dengue a dalším pro člověka patogenním virům.

Na extraktech z listů a plodů byly testovány imunomodulační účinky. Imunomodulační látky se užívají k cílenému ovlivnění imunitních reakcí, a to jak z hlediska jejich potlačování, tak posilování. Extrakty z rakytníku se ukázaly jako imunomodulačně aktivní, mohou například zvyšovat imunitní funkci u pacientů podstupujících chemoterapii. Další předběžné studie prokázaly, že malé dávky semenného oleje vykazují zvýšení nespecifické imunity a částečné protinádorové účinky.

Zbytky rakytníkových plodů se užívají v živočišné výrobě, kde se přidávají do krmiva – kromě zvýšení přírůstků či zkvalitnění masných výrobků se tak i u zvířat prokazuje posílení imunity. Rakytník je proto spolehlivým pomocníkem nejen pro lidskou obranyschopnost.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.