Jak kvete rakytník?

Okvetní pupeny u rakytníku vznikají na nově vyrůstajících výhoncích. Rakytník plodí na výhoncích z minulého roku, na spodní části nových výhonků. Samčí květy se formují dříve než květy samiček, a to od začátku června. Ke konci srpna jsou viditelné základy samčích i samičích květů. Ke konci roku nejsou okvětní pupeny ještě plně vyvinuté.

Samčí květy mají na podzim už zralé čtyři tyčinky/pestíky a základy prašných komůrek. Plného vývoje dosahují až na jaře následujícího roku. Samičí květ má jednoduché, pohárovité okvětí a jeden pestík. Pestíkový hrbolek se do podzimu přetvoří na pučící plodolístek. Při ohýbání jeho nižšího okraje se začíná formovat semeník. U založených samičích květů se brzy uvnitř nedokončeného semeníku zakládá hrbolek semena.

Diferenciace plodolistu na semeník, stonkek a bliznu u větší části květů a formování semene se dokončí až na jaře. Celková doba potřebná pro vytvoření plnohodnotného květu představuje 10 měsíců. Už v podzimním období je možné velmi dobře rozlišit podle pupenů samčí a samičí keřík. Samčí pupeny jsou výrazně větší. Pupeny samičích květů jsou kryté dvěma masivními šupinami.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.