Jak dlouho žije rakytníkový keřík?

Rakytník je sice vizuálně krásná a svěží rostlina, ale když se podíváte blíže, zjistíte, že má nepříjemně dlouhé trny. Navíc se velmi těžko sbírají její syté oranžové plody – při snaze je utrhnout se vám muže velmi lehce stát, že vám prasknou mezi prsty. Proto se plody sbírají i s větvemi, které s následně mrazí a plody se získávají střesením, právě z důvodu, aby se nepoškodila jejich struktura.

Rakytníkové keře můžou mít různou výšku, tvar i odlišnou životnost. Délka jejich života závisí na podnebí a klimatických podmínkách prostředí, kde rostou. Rakytník, který se nachází na jihu, získává bujný až stromovitý vzrůst a dosahuje výšky až 15 m, někdy dokonce až 18 m. Vytváří kmen s průměrem 30 cm, ale v sibiřských porostech se nachází jen v podobě nevelkých keříků. V Tuvinské oblasti dosahuje délka života samičích rostlin 15 let a málokdy až 20 let. Samčí keře žijí déle a mají mohutnější vzrůst. Keře se dožívají i 32 let s průměrem kmenu 8 – 18 cm.

Velká životnost a nárůst dřevní hmoty některých původních populací rakytníkových porostů můžou být vodítkem pro získání rostlin rakytníku jako energetické suroviny. Jakmile jsou rostliny přenesené do příznivějšího, evropského klimatu, zvětší se jejich velikost až o 2,5 cm a prodlouží se jejich životnost. V této populaci je charakteristické, že se tu vyskytuje množství forem s velkými plody a značná část keřů je bez trnů.

Základní příčinou nízkého vzrůstu sibiřských rostlin rakytníku jsou surové podmínky prostředí severovýchodní hranice. Udivující je, že při malé výšce a krátké životnosti jsou keře rakytníku velmi produktivní, produkují velké a chutné plody a mají málo trnů. Ruští šlechtitelé v podmínkách moskevské oblasti udrželi keře z altajské oblasti v pásové výsadbě až 25 let, což značí, že keře rakytníku jsou schopné přežít při pravidelném ošetřování překvapivě dlouho.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.