Gastritida a rakytník

Každý rok je to stejné. Jakmile se září přehoupne do října, změní se čas, a jakmile se změní čas, naše dny se rychle zkracují brzy nastupující tmou, o to rychleji utíkají, a než se stačíme rozhlédnout, přeplněné regály a blikající vývěsní štíty obchodů signalizují blížící se příchod Vánoc. S těmi se kromě dárků a sváteční nálady pojí také plné stoly všelijakého jídla a samozřejmě alkoholu. Těsně před koncem roku tak kromě jiného čelíme vlastním přecpaným břichům a možným nevolnostem. Na našich stránkách se můžete dočíst, že užívání rakytníku napomáhá trávení a pomáhá předcházet žaludečním potížím. Pojďme se nyní zastavit u toho, co se vlastně pod těmi žaludečními potížemi skrývá.

Jistě jste se již setkali s pojmem gastritida a jistě tušíte, že má co dělat s naším trávením. Tušíte správně. Gastritida je označení pro zánětlivý stav žaludeční sliznice, přičemž rozlišujeme dva typy: gastritidu akutní a chronickou.

Akutní gastritida se objevuje zpravidla náhle a trvá v rozsahu několika hodin, maximálně dní. Projevuje se pocity nevolnosti, nutkáním ke zvracení, pocity nepohodlí či pálivým pocitem v žaludku. Akutní gastritidu může vyvolat mnoho faktorů způsobujících podráždění sliznice žaludku, například těžko stravitelné či nevhodně upravené jídlo, nadměrná konzumace alkoholu, kávy a cigaret, stres nebo dlouhodobé užívání některých léků. Tohoto typu onemocnění nás často zbaví klid na lůžku, dieta a celkově omezení přísunu potravin a produktů, které nám potíže způsobily.

Vážnější onemocnění se skrývá pod pojmem chronická gastritida. Ta se rozvíjí pomalu a postupně, o to je však zrádnější a nebezpečnější, protože příznaky jsou v podstatě nenápadné. Obvykle se uvádí tupá bolest, pocit sytosti a ztráta chuti k jídlu. Existuje několik druhů chronické gastritidy, avšak ta nejrozšířenější (obvykle označovaná jako gastritida typu B) je způsobena bakterií Helicobacter pylori. Tato bakterie je na rozdíl od mnoha jiných uzpůsobená k životu v kyselých podmínkách žaludku. Helicobacter pylori způsobuje infekci, která zasahuje sliznici žaludku a dvanácterníku, čímž vyvolává trávicí potíže. Tato infekce může vést k chronickému zánětu žaludku (tj. gastritidě) a ke vzniku žaludečních a dvanácterníkových vředů. Přítomnost této bakterie tak může postupně vést i k rakovině žaludku. Při včasném řešení trávicích potíží není léčba nijak náročná a mnoha nemocem tak lze předejít.

Diagnostika přítomnosti bakterie Helicobacter pylori se provádí endoskopickým vyšetřením, kdy si lékař prohlédne stav výstelky trávicích orgánů pacienta a kdy může odebrat vzorek tkáně, který pošle do laboratoře. Jediná definitivní diagnóza je totiž histologická, to znamená, že je nutné vzorek zanalyzovat pod mikroskopem.

Léčba gastritidy se odvíjí od odstranění její příčiny. V případě chronického typu se nevyhnete použití léků a řešení vašich potíží s odborníkem, ovšem co se týče akutního typu gastritidy, často stačí omezit potraviny, které vám potíže způsobily. V obou případech však můžete udělat mnohé už jen změnou stravovacích návyků nebo obecně svého životního stylu. A rozhodně neuděláte chybu, zařadíte-li do svého jídelníčku rakytník. Ten totiž kromě jiného omezuje vývoj bakterie Helicobacter pylori a díky tomu preventivně působí proti vzniku žaludečních vředů.

Vyzbrojeni užitečnými informacemi se nyní můžeme směle vrhnout vstříc podzimním dnům i zimnímu hodování.

   

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.