Džem s rakytníkem
Vylisovanou štávu z rakytníku smícháme s cukrem v poměru 1 : 1 a vaříme při teplotě zhruba 80 °C až do rozpuštění cukru. Rozléváme do sklenic a pasterizujeme 10 minut. Potom sklenice těsně uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Čerstvou šťávu z rakytníku můžeme také konzervovat bez tepelné sterilizace.
Šťávu smísíme při poměru 1 : 1 s cukrem tak, že šťávu i cukr dáme do mixeru, na 1 litr směsi přidáme 1–2 balíčky Pektogelu a vše mixerem homogenizujeme. Tuto směs nalijeme do sklenic, a když vytuhne, dáme na povrch 1–2 lžíce pískového cukru. Sklenice uzavřeme celofánem. Takto, konzervován cukrem, vydrží džem kvalitní celý rok.