Bioaktivní látky v plodech rakytníku

To, že rakytník obsahuje velké množství vitamínu C, je už dávno známé. Ale co ostatní zdraví prospěšné látky a vitamíny? V našem novém článku se blíže podíváme na ty méně známé bioaktivní látky, které v rakytníku rešetlákovém nájdeme vo vysoké míře.

Bioflavonoidy / vitamín P

Vitamín P není označení jen pro jeden vitamin, jak se ještě někde uvádí, ale ve skutečnosti se pod souhrnným označením „vitamin P“ skrývá celá řada více než 2000 látek, které se chemicky řadí mezi flavonoidy či bioflavonoidy. Některé zdroje uvádějí až 20 tisíc dosud neprozkoumaných látek. Tyto látky fungují v přírodě jako barviva a cca 60 bioflavonoidů je nejrozšířenějších a tělu nejprospěšnějších. Tělu jsou prospěšné ze dvou důvodů: pro svůj antioxidační charakter a také pro své pozitivní působení na cévy a cévní systém, kde snižují propustnost. Zpevňují žilné a cévní stěny a napomáhají při léčbě bércových vředů a křečových žil.

Vitamín F

Pod tímto nesprávným označením jsou řazeny polynenasycené mastné kyseliny linoleová a linolenová. Lidské tělo je neumí tvořit a musí je přijímat v potravě. Tyto látky jsou též součástí rakytníkového oleje.

Cholin / vitamín B4

Hojně se vyskytuje v mozku. Jedná se o velmi aktivní látku, která normalizuje tukovou výměnu ,ztučnění jater a jaterní cirhóze. Také pomáhá při narušení centrálního nervového systému.

Inositol / vitamín B8

Najdeme ho v lidském mozku a jeho dobrá účinnost je dána synergickým působením vitaminu E. Podporuje látkovou výměnu tuků a příznivě působí na centrální nervovou soustavu. Též se používá při léčení vysoké hladiny cholesterolu.

Beta-sitosterol

Je doporučovaná látka při prevenci a léčení aterosklerózy, jelikož účinně bojuje s cholesterolom.

Serotonin (5-oxytryptamin)

V rakytníku je také nazýván hippophain. Nachází sa v jeho mladých větvičkách a menší množství najdeme i v jeho plodech. Nedostatek serotoninu způsobuje nespavost. Serotonin upravuje tlak, snižuje obsah cukru v krvi, působí jako afrodisiakum a zvyšuje srážlivost krve. Zvyšuje imunitu a má pozitivní vliv na alergie.

Betain

Má protivředové účinky a harmonizuje žaludeční činnost. Snižuje hladinu cholestrolu.

Kumariny

Jejich účinky na lidský organismus jsou velmi různorodé: tlumí bolesti, mají baktericidní, protivředové, ochlazující, ale i omamné účinky. Působí na tvorbu žluči. Oxykumariny normalizují stav krve a předcházejí tak vzniku trombóz.

Triterpenové kyseliny

Kyselina oleanolová a ursolová jsou další látky, které rozšiřují léčebné účinky rakytníku. Nacházejí se v listech a plodech. Tyto látky mají silné protizánětlivé a hojivé účinky. Využívají se i při léčení srdečních chorob.

Kyselina jantarová

Tato kyselina se vyskytuje velmi vzácně, proto je v plodech rakytníku tak nesmírně důležitá. Kyselina jantarová má vliv na široké
spektrum fyziologických pochodů lidského organismu. Tlumí toxický vliv antibiotik, oslabuje účinky stresu a eliminuje vliv rentgenového záření na člověka. Používá se i při léčení nemocí nervového systému, epilepsie, roztroušené sklerózy, aterosklerózy i některých nemocí jater.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.