Beta-karoten: zářivé barvy i účinná prevence

Snad v každém článku o rakytníku a jeho účincích se dočtete, že tato rostlina obsahuje mnoho karotenoidů s beta-karotenem jako svým nejaktivnějším zástupcem v čele. Karotenoidy jsou přírodní barviva a právě jim vděčí rakytníkové plody za své zářivé barvy. V kavkazských porostech sice naleznete rakytník s bílými plody (je to kvůli ztrátě pigmentu), běžně se však zabarvení plodů pohybuje od žluté přes oranžovou až po sytě červenou barvu v souvislosti s tím, jak stoupá obsah karotenů. Původní druh rakytníku se může pyšnit dokonce fialovými až černými plody, nicméně nejčastější a nejrozšířenější jsou plody různých odstínů oranžové.

Betakaroten (známý také jako provitamin A) se v tenkém střevě a v játrech mění na retinol (tj. vitamin A). Obsah beta-karotenu je u rakytníku skutečně výjimečný, dokonce několikrát převyšuje na karoteny nejbohatší zeleninu, jako je například mrkev. Pro lepší představu můžeme uvést, že střední obsah je 1,8-3,9 mg/100g, ale rakytníkový olej obsahuje 80-100 mg karotenu/100 g plodů. Obsah vitaminů a dalších užitečných látek se mění v průběhu zrání.

Beta-karoten je prospěšný nejenom v očním lékařství, ale i při infekčních a kožních onemocněních. Karoteny silně absorbují oblasti záření, proto může ošetření olejem z dužiny plodů ochraňovat pokožku před slunečním zářením. Hovoří se také o tom, že užívání beta-karotenu snižuje riziko rakovinových onemocnění.

Informujte nás o zajímavém článku

Narazili jste v tisku, nebo na internetu na zajímavý článek? Informujte nás a pomozte při osvětě o příznivých učincích rakytníku a rakytníkového oleje.