Pěstování keřů rakytníku řešetlákového

Bioaktivní látky v plodech rakytníku

To, že rakytník obsahuje velké množství vitamínu C, je už dávno známé. Ale co ostatní zdraví prospěšné látky a vitamíny? V našem novém článku se blíže podíváme na ty méně známé bioaktivní látky, které v rakytníku rešetlákovém nájdeme vo vysoké míře. Pokračovat ve čtení

Formování plodů rakytníku rašetlákového

Proces vývoje plodu rakytníku má svoje zvláštnosti. To je dáno tím, že růstu plodu se účastní i plodové lůžko (hypanthium), které dokonale obrůstá celý semeník tak, že plod se potom podobá peckovici. Semena rakytníku jsou bez endospermu. Zásoba živin pro budoucí klíční rostlinku je uložena v silných děložních lístcích. Pokračovat ve čtení

Rakytník a proces jeho kvetení

Květní pupeny se u rakytníku zakládají na nově narůstajících výhoncích. Rakytník plodí na výhonech minulého roku, u spodu nových výhonů. Samčí květy se formují dříve než květy samičí, a to od začátku června. Ke konci srpna jsou již viditelné základy samčích i samičích květů. Ke konci roku nejsou květní pupeny ještě plně vyvinuté. Pokračovat ve čtení

Biologické zvláštnosti rakytníku

Rakytník se liší způsobem růstu a rytmem ročních přírůstků od většiny známých stromů i keřů mírného pásu. Kultivovaný a vegetativně množený rakytník začíná plodit ve třetím, někdy až ve čtvrtém roce. Pokračovat ve čtení

ROZMNOŽOVÁNÍ RAKYTNÍKU POMOCÍ SEMEN

Rakytník je možné rozmnožovat generativně, semeny, ale i vegetativně několika způsoby. Rozmnožování semeny je nejběžnější metoda a to hlavně z důvodu získání velkého množství rostlin v krátkém čase, z důvodu zazeleňování zdevastovaných půd a pro výsadby před zalesňováním. Výsevem semen získaných při šlechtění jsou též vypěstované nové, kvalitnější odrůdy rakytníku. Pokračovat ve čtení

Rady pro pěstování

Zeptejte se odborníka na pěstování rakytníku. Na vaše dotazy odpovídají vybraní odborníci.

Tibor Lehoťák:

Dobrý den: Po přečtení textu o rakytníky, si vás dovoluji požádat o informaci o obstarání semena rakytníku na výsadbu do zahrady. Předem děkuji a přeji Vám veselé vánoce.

Martin Vančura:

Dobrý den,

semena, nebo sazenice rakytníku seženete v mnoha dobrých zahradnických obchodech, nebo na internetu. Záleží to na vaší poloze, ve vaší blízkosti určitě prodejce najdete snadno.

Václav Beroušek:

Dělal jsem šťávu a džem z rakytníku, lze ho rovněž sušit, při zachování vitamínů?

Martin Vančura:

Ano lze, jen v domácích podmínkách to není úplně technologicky snadné, ale lze si zakoupit výrobky, které obsahují jen čistý sušený rakytník v kapslích a ty užívat v době, kdy nemáme čerstvé plody.

Zeptejte se odborníka

Pokud vyplníte svůj e-mail, zašleme Vám na něj upozornění na zodpovězení Vašeho dotazu.

Recepty

CHUTNÉ A ZDRAVÉ POMAZÁNKY S RAKYTNÍKEM

Jsou jednoduché, časově nenáročné a netradiční. Oceníte je i v podzimním období jako lehkou večeři nebo zdravou pochoutku dětem do školy. Dobrá pomazánka vždy přijde vhod!

Tvarohová pomazánka s mrkví a rakytníkem

K 100 g měkkého tvarohu a 100 g strouhaného tvrdého sýru přidáme 1 nastrouhanou mrkev, přidáme 3 lžíce rakytníkové šťávy s dužinou, trochu hrozinek a vanilkový cukr. Nakonec vše dokonale ušleháme.

Rakytníková pomazánka s dýní hokkaido

K 100 g měkkého tvarohu přidáme 1 lžičku rakytníkového oleje s dužinou, 3 lžičky nastrouhané, upečené dýně, nasekanou nať kopru nebo petržele a 4 rozmačkané stroužky česneku. Všechno důkladně promícháme, případně našleháme.

Pomazánka s rakytníkem, dýní hokkaido a žloutky

4 vajíčka uvaříme natvrdo. Žloutky utřeme s 40 g pomazánkového másla a 4 lžičkami rozmačkané pečené dýně. Přidáme 1 lžičku nasekané koprové natě a 2 lžičky rakytníkového oleje. Podle chuti osolíme a okořeníme. Vyšleháme a podáváme ozdobené nasekanými bílky a petrželovou natí.

Jak dlouho žije rakytníkový keřík?

Rakytník je sice vizuálně krásná a svěží rostlina, ale když se podíváte blíže, zjistíte, že má nepříjemně dlouhé trny. Navíc se velmi těžko sbírají její syté oranžové plody – při snaze je utrhnout se vám muže velmi lehce stát, že vám prasknou mezi prsty. Proto se plody sbírají i s větvemi, které s následně mrazí a plody se získávají střesením, právě z důvodu, aby se nepoškodila jejich struktura.

Rakytníkové keře můžou mít různou výšku, tvar i odlišnou životnost. Délka jejich života závisí na podnebí a klimatických podmínkách prostředí, kde rostou. Rakytník, který se nachází na jihu, získává bujný až stromovitý vzrůst a dosahuje výšky až 15 m, někdy dokonce až 18 m. Vytváří kmen s průměrem 30 cm, ale v sibiřských porostech se nachází jen v podobě nevelkých keříků. V Tuvinské oblasti dosahuje délka života samičích rostlin 15 let a málokdy až 20 let. Samčí keře žijí déle a mají mohutnější vzrůst. Keře se dožívají i 32 let s průměrem kmenu 8 – 18 cm.

Velká životnost a nárůst dřevní hmoty některých původních populací rakytníkových porostů můžou být vodítkem pro získání rostlin rakytníku jako energetické suroviny. Jakmile jsou rostliny přenesené do příznivějšího, evropského klimatu, zvětší se jejich velikost až o 2,5 cm a prodlouží se jejich životnost. V této populaci je charakteristické, že se tu vyskytuje množství forem s velkými plody a značná část keřů je bez trnů.

Základní příčinou nízkého vzrůstu sibiřských rostlin rakytníku jsou surové podmínky prostředí severovýchodní hranice. Udivující je, že při malé výšce a krátké životnosti jsou keře rakytníku velmi produktivní, produkují velké a chutné plody a mají málo trnů. Ruští šlechtitelé v podmínkách moskevské oblasti udrželi keře z altajské oblasti v pásové výsadbě až 25 let, což značí, že keře rakytníku jsou schopné přežít při pravidelném ošetřování překvapivě dlouho.

Taštičky s rakytníkem

Výborný a sladký pamlsek, který bude chutnat nejen vašim dětem. Navíc je zdravá a nenáročná na přípravu.

Těsto:  4 dl polohrubé mouky, 1 vajíčko, 1 lžička másla

Těsto připravíme smícháním másla, mouky s troškou vody a předem rozšlehaným vajíčkem. Potom těsto vypracujeme tak, aby mělo hladkou konzistenci. Vyválíme ho na 2 mm a postupně z něho vykrajujeme kolečka.

Náplň: 0,5 kg zralých plodů rakytníku, 7 lžic moučkového cukru, sůl, vanilkový cukr

Umyté a suché plody rakytníku ukládáme na vykrojená kolečka z těsta a zasypáváme cukrem. Těsto zabalíme do tvaru taštiček, které vaříme v osolené vodě. Uvařené taštičky servírujeme posypané směsí moučkového a vanilkového cukru, můžeme polít rozpuštěným máslem, smetanou nebo jogurtem.

Rakytník v kyselém nálevu

Proces nakládání se spoléhá na konzervační účinky kyselin (působení kyseliny octové a nízkého pH). Jen v obdobných podmínkách se zachovává původní obsah účinných látek, zejména vitamínů.

Tuto zdravou pochoutku si můžete vyrobit do zásoby, na podzim a v zimních měsících jakoby jste ji našli. Je to pravá přírodní, multivitamínová bomba pro vaši imunitu.

Zralé a pevné plody rakytníku plníme do zavařovacích sklenic. Nálev připravujeme z 0,45 l vody, 100 ml jablečného octa, 0,4 kg cukru, 5 ks nového koření, kousku skořice, 5 ks hřebíčku. Koření vložíme do sklenic. Teplota nálevu při plnění sklenic má být 80°C. Dobře utěsněné a uzavřené sklenice pasterizujeme ve vodě při 100 °C. Ve sklenicích by měla být teplota varu dodržená alespoň 3 – 4 minuty.

Džem s rakytníkem

Vylisovanou štávu z rakytníku smícháme s cukrem v poměru 1 : 1 a vaříme při teplotě zhruba 80 °C až do rozpuštění cukru. Rozléváme do sklenic a pasterizujeme 10 minut. Potom sklenice těsně uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Čerstvou šťávu z rakytníku můžeme také konzervovat bez tepelné sterilizace.

Šťávu smísíme při poměru 1 : 1 s cukrem tak, že šťávu i cukr dáme do mixeru, na 1 litr směsi přidáme 1–2 balíčky Pektogelu a vše mixerem homogenizujeme. Tuto směs nalijeme do sklenic, a když vytuhne, dáme na povrch 1–2 lžíce pískového cukru. Sklenice uzavřeme celofánem. Takto, konzervován cukrem, vydrží džem kvalitní celý rok.

 

 

 

 

 

3 letní a zdravé recepty z rakytníku, které vás zaručeně občerství

Léto už je tu a  zejména dámy si v tomto čase rády dávají pozor na svou štíhlou linii. Kouzlo rakytníku spočívá právě v jeho absolutně nekalorickém složení a když se vhodně chuťově zkombinuje, dokážete z něho vyčarovat zdravé a delikátní pochoutky. V tomto článku vám představíme tři osvěžující a jednoduché recepty.

Jablečný kokteil s rakytníkem
K přípravě této ledové delikatesy budete potřebovat: 8 dl jablečného moštu, 1 dl přírodní rakytníkové šťávy, 3 lžičky medu. Potom už jen stačí všechny přísady spolu důkladně promíchat, přidat kostky ledu a můžete podávat.

Studená polévka z rakytníku a jablek
Ingredience: 3 dl plodů rakytníku, 4 jablka, 3 dl cukru, 1 lžička bramborového škrobu
Postup: rakytníkové plody přebereme, umyjeme a povaříme 10 až 15 minut v 1 l vody. Potom uvařené plody prolisujeme. Ke vzniklé šťávě přidáme cukr a nadrobno nakrájená jablka, krátce povaříme. Do vroucí tekutiny přidáme škrob. Polévku podáváme studenou a na dochucení můžeme přidat zakysanou smetanu nebo šlehačku.

Ledový lipovo-rakytníkový čaj
Ingredience: 2 lžice lipového květu, 2 lžice rakytníkových listů, 1 litr vody, med podle chuti.
Postup: lipový květ s rakytníkovým listem zalijeme ve skleněné konvici vroucí vodou a zakryjeme. Necháme vylouhovat 20 minut, slijeme, podle chuti osladíme medem, vychladíme, přidáme kostky ledu a podáváme.

 

Rakytníková zmrzlina

0,5 l slazené rakytníkové šťávy rozředíme v 0,5 l vody. Směs ohřejeme, přidáme 10 g předem namočené želatiny, promícháme a ohřejeme ve vodní lázni. Zchladíme, rozmixujeme mixérem, rozlijeme do formiček na zmrzlinu a dáme do mrazničky. Chlazenou rakytníkovou šťávu můžeme přidávat i k obyčejné zmrzlině. Porce zmrzliny můžeme ozdobit plody rakytníku.

Kysané zelí s rakytníkem

10 kg hlávkového zelí, 200 g soli, 0,8 kg jablek, 200 g plodů rakytníku, 5 g kmínu, 0,3 kg pastiňáku, 0,2 kg mrkve

Nakrájíme mrkev a pastiňák na kolečka. Malá jablka taktéž nakrájíme. Nezralé plody rakytníku opereme, necháme okapat a vše dobře promícháme s nastrouhaným zelím, kmínem a solí. Uložíme do soudku a jednotlivé vrstvy pořádně stlačíme, abychom se zbavili zbytečného vzduchu. Kvasíme stejným způsobem a stejnou dobu jako klasické kysané zelí.

Dezertní víno

Věděli jste, že si z rakytníku můžete připravit i lahodné dezertní víno? Je to lehké víno se sladkým ovocným aroma, které se vyplatí podávat dobře vychlazené...

Na přípravu dezertního vína není možné použít čistou rakytníkovou šťávu, neboť je příliš kyselá. Proto jí ředíme vodou a doplňujeme cukrem. Nejvhodnější je přidat 1,6 l vody a 510 g cukru na 1 l rakytníkové šťávy.

Během kvašení vína přidáváme čtvrtý, sedmý a desátý den 100 g cukru do výše uvedeného množství. Správně připravené víno by mělo obsahovat 13% zbytkového cukru, 0,7% kyselin a 13% alkoholu. Takto získáme velmi kvalitní víno oranžové barvy s obsahem 13% alkoholu.

Rakytníko-jablečná šťáva

V období zrání jednotlivých odrůd rakytníku zraje současně široká škála podzimních odrůd jablek, což umožňuje připravit kombinovanou šťávu z obou druhů ovoce. Osvědčený poměr jednotlivých složek tvoří 500 ml jablečné, 500 ml rakytníkové šťávy a 100 g cukru. Připravenou směs pro dlouhodobé skladování tepelně ošetříme.